Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

ProteserAftagelige proteser

Tandbehandling og personalet

Hvad er en delprotese?

Hvis man mister én eller flere tænder, er en mulig løsning en aftagelig protese. Dette kaldes en delprotese, da den erstatter en del af de manglende tænder, men ikke dem alle. En anden betegnelse er en unitor.
En unitor består af et støbt metalstel og akryl tænder i samme farve som de resterende naturlige tænder. Protesetænderne sidder fæstnet til metalstellet i lyserødt akryl, som ligner tandkød. Derudover er der bøjler og støtter, som griber fast om de naturlige tilbageblivende tænder, og derved medvirker til at få protesen til at sidde fast. Dette er årsagen til, at delproteser sidder væsentligt bedre fast en helproteser.
Det støbte stel har til formål at fungere som forbindelsesled mellem de akryltænder, som erstatter de manglende naturlige tænder. Det er udformet i en metallegering, der består af metallerne kobolt og krom, som udgør en yderst stærk legering. Dette bevirker, at stellet kan laves meget tyndt og dermed genere mindst muligt. I gamle dage var dette den hyppigste måde at erstatte et tandtab på, hvor de fleste nu vælger en løsning med fast protetik såsom tandimplantater eller broer.

Du kan bestille en tid her og høre mere

Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid

Helprotese

Hvis man er tandløs, eller de tænder, der er tilbage i munden, er så dårlige, at de ikke kan bevares, er det en mulighed at erstatte de manglende tænder ved at få en helprotese. Dette er, hvad man i gamle dage kaldte et gebis. Her erstattes alle de manglende tænder med akryl- eller porcelænstænder, som sidder fast i lyserødt akryl, som til forveksling ligner tandkød. Tænderne kan udformes og placeres, så protesen ser meget naturlig ud. Dette opnås ved at lave små skævheder, trangstilling, og sågar kan der isættes guldindlæg svarende til det tidligere tandsæt. Herved vil det være meget svært for andre at se, at de ikke er egne tænder.
Årsagen til at protesen ikke falder ud, er, at bagsiden passer fuldstændig til gummerne i sin udformning. Dette bevirker, at protesen nærmest ”suger” sig fast og herved bliver siddende.
I overkæben dækker en helprotese både gummerne og det meste af den hårde gane, hvorimod protesen i underkæben kun hviler på gummerne.
Hvis man er bærer af en helprotese, bør man stadig jævnligt gå til tandlæge, hvor gummerne og protesens tilstand kontrolleres.
Nogle patienter med helproteser føler sig generet af, at selv veludførte og velfungerende proteser sidder løst. I disse tilfælde er det muligt at lave en implantatunderstøttet helprotese, hvorved proteserne fæstnes til kæben og dermed sidder meget solidt fast.

Læs om vores finansieringsmuligheder med SPARXPRES

Delprotese
Helprotese
Til venstre ses en delprotese og til højre en helprotese

Læs hvad vores patienter synes om os