Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

TandtrådOg god mundhygiejne

Tandtråd

Mange mennesker har som børn aldrig lært at bruge tandtråd. Men brug af tandtråd er altafgørende for sunde tænder og tandkød, og det er aldrig for sent at komme i gang. Man siger, som en tommelfingerregel, at hvilken som helst ny vane bliver en indgroet del af ens liv efter kun 3 uger. Hvis du har spørgsmål, spørg da din tandlæge eller tandplejer for en grundig personlig instruktion i brug af tandtråd.

Bestil tid for at høre mere

Her er et par generelle råd og fif til brug af tandtråd:

 • Brug tandtråd én gang om dagen: De fleste tandlæger anbefaler, at tandtråd bruges mindst én gang dagligt. Hvis du har tendens til, at madrester sætter sig fast mellem tænderne, kan du bruge tandtråd oftere.
 • Brug den tid, der er nødvendig: Du skal ikke skynde dig.
 • Find den bedste tid for dig til brug af tandtråd: De fleste mennesker finder, at det ideelle tidspunkt til brug af tandtråd er ved sengetid. Men det bedste er, at du finder netop dét tidspunkt, der er mest ideelt for dig. På denne måde er der størst sandsynlighed for, at du regelmæssigt begynder at bruge tandtråd og bliver ved med at bruge det.
 • Lad være med at springe over, hvor gærdet er lavest: Brug så meget tandtråd som nødvendigt. Hver tand skal rengøres med et nyt og rent stykke af tandtråden. Rent faktisk kan det være nødvendigt at bruge flere stykker af tandtråden til at rengøre én enkelt tand, hvis der sidder madrester fast.
 • Vælg den type af tandtråd, der virker bedst for dig: Der er mange typer af tandtråd: tandtråd med og uden voks, tandtråd med smag og tandtråd, der er båndformet og trådformet. Ligeledes findes der tandtråd, der sidder på en holder (eksempelvis Jordan Miracle), som i mange tilfælde kan være noget mere praktisk. Prøv nogle forskellige slags tandtråd, inden du endeligt vælger, hvilken der passer dine behov bedst.

Sådan bruger du tandtråd

Hold tandtråden på den måde, som du foretrækker det. Den mest almindelige måde er at vikle tandtråden omkring din højre og venstre langefinger. Træk den stram og benyt da dine pegefingre til at guide tandtråden derhen, hvor den ønskes. Du kan også vikle tandtråden omkring dine pegefingre og bruge tommelfingrene som guide. Hvis du har en bro, som skal rengøres, brug da den type af tandtråd, der hedder ”superfloss”.
Hvordan du griber fast i tandtråden, er ikke så afgørende som, hvordan du vælger at bruge den. Hvis ikke du kan finde den rette metode, der passer dig, så spørg da din tandlæge eller tandplejer om hjælp til at finde den rette metode for netop dig.

Tandtråd instruktion
Tandtråd instruktion 1
 • Hold tandtråden, så du kun har et kort stykke af tråden til at arbejde med.
 • I en savende bevægelse skal du guide tandtråden ned igennem det hårdeste punkt mellem tænderne (kontaktpunktet). Tandtråden skal ikke mases hårdt op i tandkødet, da dette kan forvolde skade.
 • Hold tandtråden omkring forsiden og bagsiden af tanden, så tråden danner et ”C”. Hermed vikles tråden omkring hele fladen og kan rengøre her.
 • Forsigtigt bevæges tandtråden ned mod- og et godt stykke under tandkødsranden.
 • Med et fast tryk gnides tråden forsigtigt op og ned under tandkødsranden langs tandens flade uden at øge vold mod tandkødet. Herved skrabes plakken væk, og der fjernes også store mængder af den plak, der sidder under tandkødsranden.
 • Herefter presses tandtråden nu over mod nabotanden, og den samme procedure gentages her.
 • Dette gentages for samtlige mellemrum i hele tandsættet.

Vi har åbent i dag fra 08:00 - 17:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4538879919

Bestil tid

Læs hvad vores patienter synes om os

Tandlægerne På Frederiksberg