Spring til indholdet

TandlægeskrækVi har stor erfaring med tandlægeskræk

Hør vores tandlæge fortælle om, hvordan vi håndterer tandlægeskræk

Vi lover, at vi nok skal passe rigtig godt på dig!

Er du én af de mange danskere, som frygter at gå til tandlæge?

Vi vil rigtig gerne vise dig, at vi kan få din tandlægeskræk til helt at forsvinde på blot et enkelt, eller kun ganske få, besøg hos Tandlægerne på Frederiksberg.

Tandlægerne på Frederiksberg har særligt fokus på tandlægeskræk (odontofobi). Alle medarbejdere på klinikken forstår, hvor invaliderende denne fobi kan være og vi er alle parate til at gøre alt, hvad vi kan for at få dig hjulpet igennem denne svære proces med at møde din største skræk ansigt til ansigt.

Bestil tid med tandlægeskræk her

Hør vores patienter fortælle, hvordan vi har
hjulpet dem med deres tandlægeskræk

Nogle vigtige ting du skal vide om os:

 • Du skal vide, at vi har al den tid, der skal til.
 • Vi presser dig aldrig til noget.
 • Vi gør aldrig noget, som du ikke selv er interesseret i.
 • Vi forstår din angst, og hvor svært det er at komme de første gange.
 • Vi informerer dig om alt, hvad vi fortager os – både før og under behandlingen.
 • Al behandling er 100% smertefri– selv bedøvelsen mærker du ikke.
 • Vi vil strække os utrolig langt for at gøre det til en rar oplevelse at komme hos os.
 • Vi kunne aldrig drømme om at skælde dig ud over, at du ”først er kommet nu”. Tværtimod er vi MEGET imponeret over, at du har taget det store skridt at ringe og bestille tid. Vi er blot stolte over, at du føler, at vi er de rette til at hjælpe dig igennem denne svære proces.
 • Husk de fleste med tandlægeskræk tror oftest, at der er større problemer med tænderne, end der i virkeligheden er.

Sådan kan vores tandlæger hjælpe dig med tandlægeskræk

Tænk på, at alle tandlæger er forskellige! Nogle tandlæger er mere opmærksomme end andre på, hvor alvorlig og virkelig en fobi som tandlægeskræk kan være.

Hos Tandlægerne på Frederiksberg er vi yderst opmærksomme på, hvor svært det kan være at lægge sig i tandlægestolen, når man lider af tandlægeskræk. Derfor gør vi en særlig dyd ud af at tage alting i vores patienters tempo. Vi sørger altid for at give en grundig forklaring på, hvad der skal ske, og hvad vi vil foretage os. Sidst, men bestemt ikke mindst behandler vi altid 100% smertefrit.

Et tandlægebesøg KAN være en god oplevelse, og vi ser det som en helingsproces, der langsomt påbegyndes. Dette sker ved, at du som patient giver os lov til at vinde din tillid. Med tiden vil du ved selvsyn blive opmærksom på, at vi altid holder, hvad vi lover, og at vi altid lader dig bestemme det tempo, som vi går frem i. Derudover også at respekten for dig og din angst er i hovedsædet.

Nogle patienter er imidlertid så angste, at det kan være nødvendigt at benytte beroligende medicin til de første behandlinger og som sidste instans har Tandlægerne på Frederiksberg faciliteterne til at kunne lægge vores patienter i fuld narkose på klinikken. Vi har et nært samarbejde med anæstesi overlæge Stig Dam, som har sin faste gang på klinikken.

Husk altid at gøre os opmærksom på, når du bestiller tid, at du lider af tandlægeskræk. På denne måde vil vi have mulighed for at tage de særlige hensyn, som du har brug for.

Læs hvad vores patienter synes om os

Jeg er flov over, at jeg først er kommet nu…

Der er en generel holdning hos patienter med tandlægeskræk, som er særlig vigtig for os hos Tandlægerne på Frederiksberg at få gjort op med:

”Jeg er flov over, at jeg først er kommet nu…”

Du skal aldrig være bange for, at vi taler dårligt om, at du ikke har været til tandlæge i lang tid.
Tværtimod vil vi være meget imponerede over, at du nu har taget beslutningen om en konsultation – for vi er klar over, hvor rasende svært det kan være blot at løfte røret og bestille en tid.

Derfor ønsker vi, at vores patienter ikke føler flovhed, men tværtimod føler sig stolte over, at de nu endelig har overskredet den svære tærskel.

Vi er selv klar over, at behandling hos tandlægen tidligere ofte var forbundet med mange smerter og meget ubehag, men heldigvis har den moderne teknologi givet os så mange muligheder, at vi nu er i stand til at foretage en smertefri tandbehandling. Og netop derfor er det meget vigtigt at få tandlægeskrækken sat for døren.

Det føles altid som en kæmpe lettelse for patienten, når de får vendt flovheden over ikke at turde bestille en tid hos tandlægen til en glæde over at kunne gøre dette uden angst.

 

Se vores søde ansatte

Mette Husum Krarup Tandlæge
Louise Jensen Virksomhedsansvarlig tandlæge
Amin Fallah Zadeh Tandlæge
Se resten af vores medarbejdere

Her er nogle generelle råd og fif, der kan hjælpe med til håndtering af tandlægeskræk:

Husk at med tænder er det aldrig en god idé at vente med behandling.

Det er bedst at tage tingene i opløbet. Ved at komme så tidligt som muligt, reducerer du behandlingsomkostningerne samtidig med, at selve behandlingen ikke bliver så omfattende.

Du må aldrig føle, at du er alene med din tandlægeskræk. Du er bestemt ikke den eneste. Rent faktisk er 4 ud af 10 danskere angste for at gå til tandlæge. For hele 4 % af den danske befolkning er det en reel fobi, hvor selv stærke smerter i tænderne overskygges af flovhed og angst for tandlægen.

Desværre har tandlægeskræk ofte den negative spiraleffekt, hvor jo længere tid man har været væk fra tandlægen, desto mere frygter man, at der er problemer, hvorved tandlægeskrækken bliver større.

Ofte oplever vi hos Tandlægerne på Frederiksberg, at patienter med tandlægeskræk aktivt har tvunget sig selv til at undertrykke alle tanker og handlinger, der har med tænderne at gøre. Dette betyder ofte, at i ønsket om at glemme tænderne, passes der mindre på dem. Det vil sige at tandbørstning og brug af tandtråd etc. er, for personer med tandlægeskræk, en påmindelse om, at der kan være problemer med tænderne og om, at de egentlig burde gå til tandlæge.

Derfor er det ikke sjældent, at folk med tandlægeskræk prøver at undgå denne ”påmindelse” ved at beskæftige sig mindst muligt med deres tænder, hvilket resulterer i en ringere mundhygiejne og flere tandrelaterede problemer. Dette forringer yderligere selvværd, øger flovheden over tænderne, hvilket giver en følelse af utilstrækkelighed og slutteligt øger tandlægeskrækken.

Med andre ord er der ofte en sammenhæng mellem tandlægeskræk og en forringet mundhygiejne som et resultat af denne frygt.

Folk, der lider af tandlægeskræk, er oftest helt normale velfungerende mennesker, som har fuldstændigt styr på den øvrige del af deres liv.

Netop derfor piner det ofte disse mennesker, at der er denne ene del af deres liv (tandlægeskrækken), som de ikke kan kontrollere og styre.

Hvad er tandlægeskræk?

Tro det eller ej, men mange af os lider i en vis grad af en eller anden form for angst eller fobi, når det gælder tandpleje. Dette gælder især, når det drejer sig om en behandling eller behandlingsprocedurer, som vi enten ikke kender eller ikke helt forstår.

De fleste tilfælde af tandlægeskræk udvikles på baggrund af en negativ oplevelse hos tandlægen. Det vil sige, at man har haft en traumatisk eller ubehagelig oplevelse med en tandbehandling i fortiden.

Tit og ofte forhindrer denne negative oplevelse folk i at gå tilbage til tandlægestolen. Mundhygiejnen og tændernes tilstand kommer til at lide under dette, hvilket kan resultere i pinlighed og skam over tændernes tilstand.

Trods denne angst er det godt at vide, hvor vigtige tænderne og tandpleje er. Tænderne og mundhulen er jo en del af den øvrige krop, og svigt af pleje af tænderne og mundhulen kan generelt medføre flere alvorlige tilstande i den øvrige krop.

Man har I de seneste år kunne etablere en sammenhæng mellem tandrelaterede problemer/sygdomme med hjerte-/karproblemer, forværring af diabetes (sukkersyge) etc.

Husk på at vi vil gøre alt for at hjælpe dig til at blive din tandlægeskræk kvit og gøre det til en rar oplevelse at besøge os hos Tandlægerne på Frederiksberg.

Lidt om angsten for tandlægebesøg

 • Angst skyldes generelt det ukendte. Hvis du er ukendt med en behandling, som du skal have foretaget eller faglige termer, som bruges, så kan det være en rigtig god idé at undersøge og researche netop den behandling eller spørge ind til netop dét fagudtryk, du ikke forstår. På vores hjemmeside kan du læse meget om stort set alle behandlingerne, der udføres på klinikken. Der er i øvrigt rig lejlighed til at finde information dels på vores hjemmeside, på angstforeningen.dk eller øvrige steder på nettet, der har til formål at uddanne patienter.
 • Vær ikke bange for at spørge om eller stille uddybende spørgsmål til din tandlæge eller tandplejer. Vores allervigtigste opgave er jo netop, at du føler dig tryg og i gode hænder, og at du er godt rustet til at få foretaget en behandling. Dette inkluderer dermed også at sikre, at du forstår hver en lille detalje i behandlingen af dig og dine tænder.
 • Hvis angsten er for voldsom til, at du tør lægge dig i tandlægestolen, er det en mulighed at få tilbudt noget beroligende medicin. Vi kræver blot, at du medbringer en ledsager, så vi kan være trygge ved, at du kommer godt og sikkert hjem.
 • Prøv også nogle afslapningsøvelser. Prøv eksempelvis før behandling at tage dybe indåndinger. Langsomt ind og langsomt ud. Luk øjnene og afslap din krop langsomt. Prøv om du kan fjerne tankerne fra den forestående behandling.
 • Musik har en forbløffende stor effekt på menneskets hjerne. Hvis du på nogen måder føler, at dette kan hjælpe dig, må du endelig ikke tøve med at medbringe musik.
 • Hvis du er bange for nåle eller for selve bedøvelsen, kan det være en god idé at bede din tandlæge om noget salve, som virker overfladebedøvende, inden selve bedøvelsen gives. På denne måde opleves intet ubehag ved bedøvelsen.

 

For at bestille tid, klik her!