Spring til indholdet
Sommerkampagne: Spar 50% på professionel tandblegning. Læs mere her.

RodspidsamputationHvis rodbehandling ikke er tilstrækkelig

Pris fra

5.674 DKK

En typisk behandling udgør:

  • Bedøvelse
  • Rodspidsamputation
  • Rodfyldning
  • Røntgen
Bestil tid online Se komplet prisliste

Rodspidsamputationer med kæbekirurgi

Hvis en standard rodbehandling fejler i at fjerne infektionen, og en ny rodbehandling heller ikke løser problemet, kan det blive nødvendigt med en rodspidsamputation.

Dine tænder holdes på deres plads i kæben af et komplekst system af , som strækker sig fra tandkronerne og hele vejen ned i kæbeknoglen.

De fleste tænder i fronten har kun én enkelt rod, mens kindtænderne oftest har to til tre rødder. Blodkar- og nerveforsyningen ledes ind i tanden gennem rodspidserne. Herefter ledes de op gennem rodkanalerne til pulpakammeret, som udfyldes helt af kar-, nerve- og bindevæv.

Hvis området ikke behandles, så kan knogletabet omkring rodspidserne fortsætte og patienten kan opleve ubehag og smerter.

Oftest forsøges en omlavning af den almindelige rodbehandling først, dernæst forsøges med en rodspidsamputation eller en retrograd rodbehandling. Forbliver en infektion efter en almindelig rodbehandling, kan noget tyde på at problemet er ved rodens spids, hvorfor denne bør fjernes.

Oplever du problemer, kontakt os da her

Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid

Selve behandlingen

Før en rodspidsamputation skal du til en indledende konsultation med tandlægen eller kæbekirurgen. Her diskuteres din tandhistorik og selve behandlingen. Det er også vigtigt, at der tages røntgen af tanden og den omkringliggende knogle før der kan opereres.

Umiddelbart før (kæbekirurgisk) operationen lægges en lokalbedøvelse, så hele indgrebet forløber 100 % smertefrit. Herefter lægges et lille fint snit i tandkødet, så der skaffes adgang til knoglen.

Efterfølgende bores der et lille hul i den yderste del af knoglen, som dækker tandrødderne. Selve rodspidsen fjernes nu, og det inficerede væv i kanalen udrenses ved hjælp af ultralyd. Nu kan tandlægen/kæbekirurg forsegle rodkanalen med et biokompatibelt materiale, og der lægges et par enkelte sting, hvor snittet blev lagt.

Hele behandlingen tager ca. en lille time, men kan variere alt afhængigt af kompleksiteten og tandens placering.

Gennemgang af en rodspidsamputation

Rodspidsamputation

Efter behandlingen

Rodspidsamputation

Umiddelbart efter et kæbekirurgisk indgreb er det normalt at føle lidt ubehag og milde smerter, hvorfor tandlægen ofte giver dig smertestillende til at mildne symptomerne.

Det er vigtigt at det opererede område holdes så rent som muligt i ugerne efter operationen, særligt efter måltider. Der medgives klorhexidin, som der skal skylles med 3 gange dagligt i minimum én uge. Det er vigtigt, at der ikke benyttes tandpasta i 1 time før/efter skylning med klorhexidin.

Efter en måned burde enhver form for gene og smerte være forsvundet og helingsprocessen være fuldstændig.

Søren Aksel Christian Krarup Kæbekirurg
Mette Hørberg Kæbekirurg
Se resten af vores medarbejdere

Risici

Hvis der tidligere er udført rodspidsamputation på samme tand, er succesraten lav. Blødning efter operation kan standses ved at lægge kompres med en gazetampon på området. Nogle patienter oplever nedsat følelse i tandkødet i den opererede region, men i de fleste tilfælde forsvinder dette indenfor et par måneder.

Læs hvad vores patienter synes om os

Tandlægerne På Frederiksberg