Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

TrangstillingHvad er det?

Trangstilling

I samme periode, som tænderne udvikles, vokser og udvikles ansigtet også. Kæbeknoglen vokser i størrelsen, så der er plads til de nye tænder, der dels er større, men også flere i antal. Kæben vokser hurtigere end den resterende del af ansigtet, og den ender slutteligt med at fylde ca. 1/3 af hele ansigtet. Dette er en dramatisk forøgelse fra proportionerne ved fødslen. Hvis kæben ikke vokser tilstrækkeligt, vil det resultere i, at der kan forekomme trangstilling eller, at tænder fanges i knoglen (retineres), da der ikke er plads i tandrækken til, at de kan frembryde.

Ved trangstilling menes, at grundet pladsmangel står tænderne tæt pakket og ofte ikke i række og på deres vante plads. I praksis vil det sige, at tænderne står lidt ”hulter til bulter” evt. roteret, skævt og ofte uden for deres normale plads i tandrækken.

Trangstilling kan påvirke ansigtets udseende og et smil i en negativ retning. Årsagen til at trangstilling opstår, er et misforhold mellem tændernes og kæbens størrelse, hvilket kan betyde, at tænderne er for store til den tilgængelige plads.

Hvis en mælketand mistes for tidligt, før den blivende tand er klar til at overtage pladsen, åbner der sig en plads. En nabotand kan drive ind på den plads og skabe en forhindring for den blivende tands frembrud. Når den tand vokser, vil den tvinges til at frembryde ud af sin normale position.
Trangstilling kan også forekomme ved udvikling af overtallige tænder.

Hvordan kan trangstilling forhindres?

Trangstilling forekommer, når der ikke er tilstrækkelig plads til tænderne. Eftersom for tidligt tandtab af mælketænder kan forårsage trangstilling, er det vigtigt at få mælketænderne til at blive på deres plads indtil, at den blivende tand overtager pladsen.

Måder at hindre trangstilling på:

  • En fast forebyggende rutine med tandbørstning sammen med en lav sukkerholdig diæt vil medvirke til at holde mælketænderne sunde indtil, at de er klar til at blive erstattet af de blivende tænder.
  • Regelmæssige tandlægebesøg fra 2-3 års alderen vil sikre, at problemer opdages og behandles i tide.
  • Hvis en mælketand mistes, før den blivende tand er klar til frembrud, kan tandlægen anbring en ”pladsholder”, som holder pladsen fri til den blivende tand.
Trangstilling

Læs hvad vores patienter synes om os