Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Tandproteser

Tandproteser

 

Tandproteser er kunstige erstatninger for mistede eller manglende tænder. En tandprotese kan derfor spille en vigtig rolle i at genskabe et smil. Det kan ligeledes have en stor betydning for tyggefunktionen, samt talevnen. Denne behandling har dermed til formål at genskabe tændernes funktion og æstetiske udseende, for dermed at forbedre patientens livskvalitet.

Afhængigt af, hvilke behov og præferencer patienten har, kan tandproteser fås som enten aftagelige tandproteser eller faste tandproteser.

Bestil tid her til en tandprotese

Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid

Faste tandproteser

Klikprotese

Faste tandproteser kaldes også for implantatunderstøttende broer. Selve implantatet, tandprotesen, fungerer i virkeligheden blot som en ”kunstig rod”, der skrues ned i kæbeknoglen. 3-6 måneder efter indsættelse af implantatet er dette helet op og må herefter belastes. I praksis vil dette sige, at implantatet nu har den fornødne styrke og, at man herefter kan påsætte en kronebro eller klik-lås oven på implantatet.

Tandimplantatet er udformet i grundstoffet titanium, som er et metal, som kroppen udviser særlig god biokompatibilitet overfor, hvorfor implantatet ikke senere afstødes men derimod integreres i kæbens knogle. Tandimplantatet har en ru overflade, hvilket giver en mikrooverflade, som bidrager yderligere til knogleindvækst og god integration.

Den nederste del af implantatet er besat med gevind, hvilket gør det muligt for implantatet at skrue sig fast i knoglen, og dette bidrager til den ønskede første stabilitet (primær stabilitet). Denne stabilitet er afgørende for implantatets overlevelse og senere integration i kæbeknoglen, så det ikke mistes. Ser man direkte ned i implantatet, ses en indvendig skruegang, hvori det særlige tryklåsesystem kan påskrues.

Hvordan fungerer en fast tandprotese?

Implantatet, tandprotesen, bliver skruet ned i kæbeknoglen og fungerer som en “kunstig rod”. Der går 3-6 måneder fra indsættelse af implantatet til det er helet op før, at det må belastes. Dette betyder, at implantatet nu har den tilstrækkelige styrke, hvorefter man kan påsætte en krone, bro eller klik-lås, der skal fastgøres ovenpå implantatet.

Tandimplantatet er produceret af titanium, et grundstof metal med fordelagtig biokompatibilitet, hvilket betyder, at kroppen ikke afstøder implantatet, men i stedet integrerer det i kæbeknoglen. Implantatets ru overflade giver en mikrostruktur, der yderligere fremmer knoglevækst og integration.

Den nedre del af implantatet har et gevind, der muliggør fastgørelse i knoglen, idet implantatet kan skrues fast på knoglen, hvilket bidrager til den primære stabilitet. Den primære stabilitet er essentiel for implantatets overlevelse og integration i kæbeknoglen for at undgå tab af implantatet. Når man kigger direkte ned i implantatet, kan man se en indvendig skruegang, hvor det specielle tryklåsesystem kan fastgøres.

Statistik og prognoser

Læs mere her om hvad prognosen er for et tandimplantat

Tandimplantater er generelt en sikker behandling med lang holdbarhed, idet det kun er en meget lille procentdel af implantaterne, der går tabt. Størstedelen af dem, som mister et implantat, mister det grundet opstået paradentose (paradontose) omkring tandimplantatet. Tab af implantat forårsages af aggressive bakteriearter, også kaldet periimplantitis, hvor bakterierne trænger ned under tandkødsranden og gradvist nedbryder knoglen omkring implantatet. Det er hyppigst hos storrygere, at der forekommer tab af implantater.

Over en periode på 10 år er omkring 97% af de implantater, der er indsat som erstatning for en enkelt tand, fortsat i funktion. Opretholdelse af god mundhygiejne og omhyggelig rengøring omkring implantatet kan væsentligt øge chancerne for implantatets overlevelse.

Behandlingsforløbet med en fast tandprotese

Når en patient har været til en forundersøgelse og har fået røntgenoptagelse til behandlingsplanlægningen, samt haft den efterfølgende samtale med tandlægen, bliver der fastlagt et tidspunkt for, hvornår implantatet operationelt indsættes. Inden operationen udleveres en recept på antibiotikum (Penicillin) til forundersøgelsen, som skal tages 2 timer før indgrebet.

Før operationen lægger tandlægen en smertefri og effektiv bedøvelse. Derefter skal patienten skylle munden to gange i ét minut med klorhexidin. Efterfølgende bliver klinikken steriliseret, så alt er rengjort og frit for bakterier for at minimere risikoen for infektion. Patienten ifører sig en hue og bliver dækket af med et sterilt grønt klæde. Ligeledes vil tandlægen og klinikpersonalet bærer sterile kåber, handsker, huer, briller og mundbind. Disse forholdsregler er nødvendige for at sikre optimal heling.

Når alt er præpareret og klart, påbegyndes operationen. Tandlægen vil starte ud med, at lægge et lille snit og trækker tandkødet til side, så der blottes et lille område af knoglen.

Dernæst borer tandlægen med forskellige bor, der passer med den rette længde og diameter, ned i kæbeknoglen. Implantatet skrues derefter fast i knoglen, hvortil den lille forudboring sikrer øjeblikkelig stabilitet (primær stabilitet). Dette betyder, at implantatet er sikkert fastgjort i knoglen og dermed er fixeret. For at lukke implantatet skrues en lille “dækskrue” ned i implantatets indre skruegang. Fastgørelsen af implantatet er afgørende for holdbarheden af implantatet.

Efterfølgende skylles det lille operationsområde, og tandlægen lægger få sting for at sikre god heling af slimhinden over implantatet. Tandlægen giver instruktioner til patienten om, hvordan man skal holde området rent efter operationen og opretholde god mundhygiejne. Der udleveres også smertestillende medicin samt klorhexidin, som patienten skal skylle munden med tre gange dagligt i mindst en uge.

Tiden efter implantatindsættelse

Efter en implantatbehandling er et fåtal, der oplever problemer med smerter. Der kan være en følelse af spænding i området, der normalt vil aftage efter få dage. For at sikre optimal heling af det opererede område er det afgørende, at patienten minimere mængden af bakterier ved at opretholde en god mundhygiejne. For at opretholde god mundhygiejne skal der skylles med klorhexidin morgen, middag og aften.

Efter implantatindsættelsesoperationen kan den eksisterende protese fortsat anvendes. Selvom den eksisterende protese forsat kan bruges, kan den muligvis ikke sidde helt så godt som før, da den bliver aflastet på det område, hvor implantaterne er blevet indsat. Cirka en uge efter implantatindsættelsesoperationen vil stingene blive fjernet, og helingsprocessen kontrolleres.

Sædvanligvis tager det cirka tre måneder for et implantat at hele i underkæben og cirka seks måneder for heling af et implantat i overkæben. Indtil da må implantatet ikke belastes.

Idet ophelingsperioden er færdig, vil patienten blive indkaldt til endnu en operation. Dette er dog en meget lille operation, hvor tandlægen lukker op til implantatet, der er dækket af en slimhinde og fjerner dækskruen, som er placeret oven på skruegangen. Herefter bliver der taget et aftryk, som skal bruges til den nye protese. Aftrykkene bliver sendt til en tandteknikker, som vil have en ny protese klar inden for 7-14 dage.

Så snart, at tandlægen har modtaget protesen, vil der indledningsvist blive skruet en opbygning (abutment) ned i implantatets indre skruegang. Denne opbygning har en kugleform, som passer til protesens underside. Ved indsættelse af protesen skal denne ”klikkes” på plads, og den sidder nu helt fast, og der er ingen risiko for, at den falder ud. På denne måde fæstnes protesen optimalt til kæben

Hvad koster en fast tandprotese?

Når det kommer til at genskabe dit smil og tandsundhed, forstår vi hos Tandlægerne på Frederiksberg vigtigheden af overkommelige priser på tandproteserne. Vi tilpasser tandproteserne til dine specifikke behov, og vi bestræber os på at levere kvalitet, til konkurrencedygtige priser.

Prisen på faste tandproteser varierer afhængigt af, hvor mange tænder, der skal erstattes. Faste tandproteser forekommer både som enkelt implantater eller som implantatunderstøttede broer. Prisen for implantater starter fra 24.500 kr.

Se hele vores prisliste her.

Vi har åbent i dag fra 08:00 - 17:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4538879919

Bestil tid

Aftagelige tandproteser

Plastisk opbygning

Hvad er en delprotese?

Hvis man mister én eller flere tænder, er en mulig løsning en aftagelig protese. Dette kaldes en delprotese, da den erstatter en del af de manglende tænder, men ikke dem alle. En anden betegnelse er en unitor. En unitor består af et støbt metalstel og akryl tænder i samme farve som de resterende naturlige tænder. Protesetænderne sidder fæstnet til metalstellet i lyserødt akryl, som ligner tandkød. Derudover er der bøjler og støtter, som griber fast om de naturlige blivende tænder, og derved medvirker til at få protesen til at sidde fast. Dette er årsagen til, at delproteser sidder væsentligt bedre fast en helproteser.

Det støbte stel har til formål at fungere som forbindelsesled mellem de akryltænder, som erstatter de manglende naturlige tænder. Det er udformet i en metallegering, der består af metallerne kobolt og krom, som udgør en yderst stærk legering. Dette bevirker, at stellet kan laves meget tyndt og dermed genere mindst muligt.

I gamle dage var dette den hyppigste måde at erstatte et tandtab på, hvor de fleste nu vælger en løsning med fast protetik såsom tandimplantater eller broer.

Akut tandlæge
Tandfacader

Hvad er en helprotese?

Hvis man er tandløs, eller de tænder, der er tilbage i munden, er så dårlige, at de ikke kan bevares, er det en mulighed at erstatte de manglende tænder ved at få en helprotese. Dette er, hvad man i gamle dage kaldte et gebis. Her erstattes alle de manglende tænder med akryl- eller porcelænstænder, som sidder fast i lyserødt akryl, som til forveksling ligner tandkød. Tænderne kan udformes og placeres, så protesen ser meget naturlig ud. Dette opnås ved at lave små skævheder, trangstilling, og sågar kan der isættes guldindlæg svarende til det tidligere tandsæt. Herved vil det være meget svært for andre at se, at de ikke er egne tænder.

Årsagen til at protesen ikke falder ud, er, at bagsiden passer fuldstændig til gummerne i sin udformning. Dette bevirker, at protesen nærmest ”suger” sig fast og herved bliver siddende.
I overkæben dækker en helprotese både gummerne og det meste af den hårde gane, hvorimod protesen i underkæben kun hviler på gummerne.
Hvis man er bærer af en helprotese, bør man stadig jævnligt gå til tandlæge, hvor gummerne og protesens tilstand kontrolleres.
Nogle patienter med helproteser føler sig generet af, at selv veludførte og velfungerende proteser sidder løst. I disse tilfælde er det muligt at lave en implantatunderstøttet helprotese, hvorved proteserne fæstnes til kæben og dermed sidder meget solidt fast.

Du kan bestille en tid her og høre mere

Tandbro
Delprotese
Helprotese
Til venstre ses en delprotese og til højre ses en helprotese

Hvad koster en aftagelig del- og helprotese?

Prisen på en aftagelige tandprotese varierer afhængigt af om patienten har brug for en delprotese eller en helprotese. En helprotese erstatter hele tandsættet i enten overmunden eller undermunden. Prisen for en helprotese starter fra 15.000 kr.

En delprotese, også kaldet en unitor, er ligeledes en aftagelig protese, som derimod kan erstatte én eller flere tænder i samme region. Prisen for delproteser starter fra 18.000 kr.

Kontakt os eller book tid hos en tandplejer, for at høre om dine muligheder for aftagelige proteser.

Se vores prisliste her.

Ofte stillede spørgsmål / FAQ:

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
    Kan det ses, at man har en tandprotese?

    Hos Tandlægerne på Frederiksberg sætter vi en ære i at udforme tandproteser, der er så naturtro som muligt. Der tages både højde for tændernes farver og former, hvortil tandprotesen fremstilles så den ligner patientens egne tænder. Hvis patienten eksempelvis har en tand, der er mørkere eller har slået en flig af, er det muligt at efterligne dette. Det gælder ligeledes kroner og fyldninger. Vi har dermed mulighed for at genskabe patientens tandsæt med en tandprotese, der er afspejler patientens naturlig tænder og smil, så det ikke kan ses, at det er en tandprotese.

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
    Hvor længe kan en protese holde?

    Afhængigt af om man har en helprotese eller en delprotese varierer holdbarheden af protesen. Dog kan det ikke fastslås præcist, hvor længe en protese holder, da der er flere faktorer, der gør sig gældende, herunder gummernes tilstand og vedligeholdelse.

    Delprotese:
    Der forekommer ingen bestemte rammer for, hvor længe en en delprotese holder, men i langt de fleste tilfælde holder de 5-10 år afhængigt af, hvor godt der passes på tandprotesen. En delprotese er derfor en varig og effektiv behandling, som kan holde til mange år, hvis patienten sørger for god pleje og vedligeholdelse af den. Udover god tandpleje, er det ligeledes vigtigt at sørge for de regelmæssige besøg til eftersyn hos tandlægen. Ved disse eftersyn kan det undersøges, hvorvidt protesen fortsat er intakt. Dog kan protesetypen og patientens tyggekraft ligeledes have en betydning for, hvor hurtigt gummen trækker sig sammen.

    Helprotese:
    Holdbarheden af en helprotese afhænger af, hvor hurtigt patientens gummer svinder. Der er stor forskel fra patient til patient, hvor hurtigt gummen svinder, dog er det vigtigt at være opmærksom på dette, da det har betydning for, hvordan protesen sidder. Hvis gummerne er svundet tilstrækkeligt kan det gøre, at tandprotesen ikke sidder som den skal, da den ikke griber godt nok fast om gummerne. I nogle tilfælde kan det opleves at patientens udseende ændres, idet de oplever at få et mere sammenbidt look. Det er derfor nødvendigt at tilpasse tandprotesen, når dette svind sker for at protesen fortsat vil passe til patientens bid. Nogle kan gå 5 år før det er nødvendigt med denne tilpasning, også kaldet rebasering, og andre kræver hyppigere behandling. Hvis patienten ikke får tilpasset tandprotesen til gummerne, kan det have en skadende effekt på gummerne, idet det kan fremskynde udviklingen. Endeligt kan dette ende ud i, at protesen ikke passer til gummerne, hvormed patienten ikke kan passe protesen og derfor har behov for en ny en. Vi anbefaler, at patienten får tjekket sin protese hos sin tandlæge 1 gang om året for at vedligeholde protesen.

  • image/svg+xmlimage/svg+xml
    Hvordan rengør man sine proteser?

    Det er vigtigt at rengøre sine proteser på daglig basis. Både hel- og delproteser skal behandles som var det ens egne tænder. De tænder, du har tilbage, som er dine egne, skal fortsat børstes som normalt. Ligeledes skal proteserne på daglig basis tages ud og børstes som var det almindelige tænder. I forbindelse med, at du får din protese, vil din tandlæge instruere dig i, hvordan du bedst muligt kan rengøre både dine tænder og protesen. Det er uundgåeligt, at madrester sætter sig fast i protesen, når patienten spiser. Vi anbefaler derfor, at protesen tages ud og bliver skyllet eller børstet efter, at der er indtaget et måltid.

    Rengøring af protesen:

    • Brug koldt vand og håndsæbe uden parfume til at rense protesen.
    • Tandpasta kan bruges i stedet for sæbe, hvis det ikke indeholder kraftig slibemiddel, da dette kan beskadige tandprotesen.
    • Husk at rengør protesen både udenpå og indvendigt.
    • OBS: Rengør aldrig protesen med varmt vand, da dette kan påvirke protesens form.
    • Ligesom at almindelige tænder kan få tandsten og misfarvninger, kan en protese lige såvel få det. Hvis du oplever, at dine proteser har tandsten og/eller misfarvninger kan det blive renset hos tandlægen.
  • image/svg+xmlimage/svg+xml
    Hvad er forskellen på aftagelige tandproteser og faste tandproteser?

    Aftagelige tandproteser:

    • Proteser, der ikke er fæstnet og dermed kan fjernes.
    • Findes både delprotese og helproteser afhængigt af, hvor mange tabte tænder, der skal erstattes.
    • Udformes i materialer, der sikrer et æstetisk og naturligt udseende så protesen matcher med det øvrige tandsæt.
    • Protesen er lavet med et kliklåse-system, hvortil den spændes fast til de øvrige tænder med en bøjle, hvilket skaber en stabil støtte til protesen.

     

    Faste tandproteser/implantater:

    • Implantater, der fæstnes til kæben og som dermed ikke kan fjernes.
    • En række af faste implantater er også bedre kendt som implantatunderstøttende broer.
    • Implantater, der erstatter tabte tænder, som kan påsættes en krone eller en bro for at opnå et fuldt funktionelt bid.
    • Implantaterne er besat med et gevind, hvortil de kan skrues fast i kæben for vedvarende fasthed.

Læs hvad vores patienter synes om os

Tandlægerne På Frederiksberg