Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Bideskinne

Bideskinne

 

Tandskæren – Hvad er bruksisme?

Når man skærer tænder, er det en uvane, der ofte involverer både tandpres og dét at skære tænder. Dette kaldes af tandlæger for brusisme. Det er meget almindeligt at skære tænder, ca. 50% af alle voksne mennesker skærer tænder i en periode af deres liv, og ca. 15% af alle børn tilegner sig denne uvane.

Skærer du også tænder? Kontakt os og hør mere om, hvad vi kan gøre ved hjælp af en bideskinne.

Bestil tid her 

Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid

Hvordan opstår bruksisme?

Man er stadig i tvivl om præcis, hvorfor bruksisme opstår, men man mener, at det kan være relateret til et søvnproblem, da man ved, at man skære tænder i visse faser af ens søvn. Man mener også, at der kan være tale om en ”uoverensstemmelse” mellem, hvor tænderne rent fysisk bider sammen (okkluderer), og hvor tyggemusklerne mener, at biddet bør være. Dette, mener man, forårsager disse cykliske bevægelser, hvor tænderne med et meget stort tryk bevæges fra det normale sammenbid til en yderposition og tilbage igen. Grundet det store tryk, der opstår når man bidder tænderne hårdt sammen, så laver det nogle karakteristiske ubehagelige lyde. Bruksisme kan dog også forekomme om dagen, men det er mere sjældent. En ubehandlet bruksisme, der har stået på længe, kan føre til omfattende skader på tandsættet. I værste tilfælde kan tænderne være slidt helt ned til tandhalsene, og i disse sjældne tilfælde kan det være nødvendigt med en stor og omkostningsfuld rekonstruktion.

Tit er man ikke selv klar over, at man skærer tænder, men hører det fra sin sengepartner, der klager over mislydende eller fra sin tandlæge, der påpeger sliddet på tandsættet. Ved problemer med tandskæren kan dette afhjælpes med en bideskinne.

Hvornår skærer man tænder?

De færreste mennesker ved, at tænderne ikke bør røre hinanden udover, når man spiser. Ikke desto mindre er det langt de fleste, der oplever, at de skærer tænder om natten. Selv en lille kontakt mellem tænderne, når man sover, kan over tid skade tænder og tandlægearbejdet, der er blevet udført (eksempelvis implantaterkronerbroer, porcelænsfacaderplastfyldninger etc.). Udover skader på tænderne kan bruxisme forårsage stærke spændingshovedpiner og kæbesmerter, som ofte opstår som følge af trætte og spændte tyggemuskler, der arbejder i den periode, hvor de burde restituere. Det er derfor vigtigt, at du opsøger tandlægen, hvis du oplever disse symptomer, så du kan få påbegyndt en behandling, der kan forhindre yderligere slitage på tandsættet.

Bruxisme (tandslid)
Til venstre ses lettere tandslid og til højre svært tandslid

Bideskinne - Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen består oftest i at forsøge at standse sliddet, så tænderne og de udførte behandlinger på tænderne beskyttes. Dette gøres relativt simpelt ved at lave en bidskinne udført i hård akryl, som man skal bruge om natten. Denne type af bideskinne kaldes en ”refleksfrigørende bideskinne”, hvilket betyder, at man ophæver det normale sammenbid, så tænderne, på den glatte akryl overflade, frit kan bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være. Dette er en komfortabel bideskinne, der er hård udvendigt og blød indvendigt. På denne måde fungerer bideskinnen som en barriere mellem over- og underkæben, idet den forhindrer direkte kontakt mellem tænderne, hvortil tyggemusklerne kan slappe mere af. Ved at bruge en bideskinne kan man dermed reducere risikoen for slid og beskadigelse af tænderne og lindre muskelspændinger i kæben og ansigtet. Samtidig forbedrer bideskinnen søvnkvaliteten ved at minimere støj og forstyrrelser for både brugeren og eventuelle sengepartnere. Ved at benytte en bideskinne kan man dermed sikre en mere behagelig og beskyttende søvnoplevelse, samt opnå bedre tandsundhed.

Bruxisme skinne

Gennemgang af behandling

Ofte stillede spørgsmål / FAQ:

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Hvad er de typiske symptomer på tandskæren?
  • Spændingshovedpine og nakkesmerter – primært når man vågner
  • Ømhed i tænderne
  • Tandskader – heraf slid på eller revner i tænderne
  • Søvnforstyrrelser eller søvnapnø
  • Ømhed i kæberne efter spændinger
 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Hvordan vedligeholder man bedst sin bideskinne?

  Det er vigtigt, at bideskinnen bliver rengjort regelmæssigt i form af at blive skyllet i vand, samt blid børstning med tandbørste for at holde bakterier væk. Tandbørstning af bideskinnen skal foregå uden tandpasta, da slibemidlet i tandpasta kan skabe ridser i bideskinnen, hvori bakterier kan hobe sig op. Derudover er det vigtig, at bideskinnen ikke renses med kogende vand, da dette vil påvirke dens form. Rengøring af bideskinnen bør gøres hver gang den skal tages i brug samt efter brug for at holde bideskinnen ren. Det er ligeledes vigtigt at opretholde en god, sund mundhygiejne og at tænderne altid er rene og børstet før brug af bideskinnen, samt at der er brugt tandtråd, idet der ellers kan samle sig bakterier omkring tænderne, der kan udvikle sig til huller.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Hvad er fordelene ved en bideskinne?
  • Bedre søvn
  • Opretholdelse af stærke tænder
  • Undgå spændingshovedpine forårsaget af tandskæren
  • Minimering af alvorlige slidskader på tænderne
  • Lindring af kæbesmerter forårsaget af tandskæren
 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Hvor meget koster en bideskinne?

  Hos Tandlægerne på Frederiksberg koster en bideskinne 3.975 dkk.

  Hertil er forundersøgelsen og selve bideskinnen tilskudsberettiget hos Sygeforsikringen ‘danmark’, hvor tilskuddet varierer afhængigt af, hvilken gruppe du er med i.

  Prisen er inklusiv aftryk til skinnen, selve bideskinnen, samt kontrol og tilpasning.

  Se hele vores prisliste her.

Læs hvad vores patienter synes om os