Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

At skære tænderBruksisme

Tandbehandling og personale

Hvad er bruksisme?

Når man skærer tænder, er det en uvane, der ofte involverer både tandpres og dét at skære tænder. Dette kaldes af tandlæger for bruxisme. Det er meget almindeligt at skære tænder, ca. 50% af alle voksne mennesker skærer tænder i en periode af deres liv, og ca. 15% af alle børn tilegner sig denne uvane.

Skærer du også tænder? Kontakt os og hør mere om, hvad vi kan gøre.

Bestil tid her 

Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid

Hvordan opstår bruksisme?

Man er stadig i tvivl om præcis, hvorfor bruxisme opstår, men man mener, at det kan være relateret til et søvnproblem, da man ved, at man skære tænder i visse faser af ens søvn. Man mener også, at der kan være tale om en ”uoverensstemmelse” mellem, hvor tænderne rent fysisk bider sammen (okkluderer), og hvor tyggemusklerne mener, at biddet bør være. Dette, mener man, forårsager disse cykliske bevægelser, hvor tænderne med et meget stort tryk bevæges fra det normale sammenbid til en yderposition og tilbage igen. Grundet det store tryk laver det nogle karakteristiske ubehagelige lyde. Bruxisme kan dog også forekomme om dagen, men det er mere sjældent. En ubehandlet bruxisme, der har stået på længe, kan føre til omfattende skader på tandsættet. I værste tilfælde kan tænderne være slidt helt ned til tandhalsene, og i disse sjældne tilfælde kan det være nødvendigt med en stor og omkostningsfuld rekonstruktion.

Tit er man ikke selv klar over, at man skærer tænder, men hører det fra sin sengepartner, der klager over mislydende eller fra sin tandlæge, der påpeger sliddet på tandsættet.

Hvornår skærer man tænder?

De færreste mennesker ved, at tænderne ikke bør røre hinanden udover, når man spiser. Ikke desto mindre sker det dog ofte, når man sover. Selv en lille kontakt mellem tænderne, når man sover, kan over tid skade tænder og tandlægearbejdet, der er blevet udført (eksempelvis implantaterkronerbroerporcelænsfacaderplastfyldninger etc.). Udover skader på tænderne kan bruxisme forårsage stærke spændingshovedpiner og kæbesmerter, som ofte opstår som følge af trætte og spændte tyggemuskler, der arbejder i den periode, hvor de burde restituere.

Bruxisme (tandslid)
Til venstre ses lettere tandslid og til venstre svært tandslid

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen består oftest i at forsøge at standse sliddet, så tænderne og de udførte behandlinger på tænderne beskyttes. Dette gøres relativt simpelt ved at lave en bidskinne udført i hård akryl, som man skal bruge om natten. Denne type af bideskinne kaldes en ”refleksfrigørende bideskinne”, hvilket betyder, at man ophæver det normale sammenbid, så tænderne, på den glatte akryl overflade, frit kan bevæge sig hen, hvor musklerne ønsker, at kæben skal være. På denne måde kan tyggemusklerne slappe mere af, og tænderne slides ikke i samme grad, og de øvrige symptomer lindres.

Bruxisme skinne

Læs hvad vores patienter synes om os