Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

TandbroSkal du have lavet en tandbro?

tandbro

Pris fra

25.527 DKK

Har du mistet en tand?

Mistes en eller flere tænder ønsker langt de fleste patienter at få erstattet tandtabet. Hvis der er funktionsdygtige tænder både foran og bag ved den mistede tand, er der mulighed for, at tandtabet kan erstattes med en bro. En bro består af to enkeltkroner, som hver især fungerer som bropille på hver sin side af den mistede tand. På disse kroner loddes en ”tand” fast, som så svæver over og udfylder mellemrummet.

Hør mere om tandbroer eller andre alternativer her

Høj kvalitet til fair priser

Se komplet prisliste

Tryg og smertefri behandling

Mere om os

Vi har lørdagsåbent

Bestil en tid
tandbro

Både kronerne og den svævende tand (broen) er alle udformet, så de fuldstændig ligner naturlige tænder. Der er dog grænser for, hvor mange tænder en bro kan erstatte. En lang bro kræver flere naturlige tænder til at bære den. Da en bro er cementeret fast på naturlig tandsubstans, vil den hurtigt komme til at føles som dine egne tænder. Broer bliver normalt lavet for, at du kan få et pænere udseende eller for, at du kan få flere tænder at tygge med. Hvis de tænder, der skal bære broen, er næsten fejlfrie, dvs. med ingen eller få fyldninger, vælger tandlægen ofte at erstatte tandtabet med et implantat.

En bro behøver ikke kun at kunne sidde på naturlige tænder, men kan også sidde på implantater. Dette kaldes en implantatunderstøttet bro. Nabotænderne til den mistede tand (bropillerne) bliver i en brobehandling forsynet med omsluttende tandrestaureringer. Broen bliver udført i et stærkt, holdbart materiale, der bliver formet kronerne på naturlige tænder. Formålet med en bro er, at det skal erstatte tandtabet samt at give nabotænderne en forøget styrke. Tandbroen bliver fremstillet af en dentaltekniker på et laboratorium og er designet til at være yderst holdbar og modstandsdygtig. Oftest fremstilles broer af materialer som ren keramik, ren metal (guldlegering) eller en kombination af begge disse materialer.

Hvornår vil man vælge henholdsvis et implantat eller bro?

For at kunne lave en bro kræves det, at patienten har mindst to nabotænder, hvortil broen kan blive forankret. Det betyder, at det ikke er muligt at erstatte den bageste tand i tandrækken med en bro, da der mangler en brostøtte efter den bagerste tand. Dermed vil alternativet i dette tilfælde være, at tanden kan erstattes med et implantat, hvis det er vigtigt for patienten at bevare sin tand. Hvis nabotænderne til den mistede tand er intakte, vil tandlægen ligeledes også oftere anbefale en implantatløsning.

Årsagen til dette er, at en implantatbehandling ikke påvirker nabotænderne, hvilket er tilfældet med en tandbro-løsning. Hvis nabotænderne derimod har plastfyldninger og/eller er svækket på anden vis, er der en større tendens til, at tandlægen anbefaler patienten at få lavet en tandbro som behandling for tandtab. Hertil er rationalet, at nabotænderne vil drage fordel ved en kronerestaurering, som indgår når der laves en bro.

Derudover er en tandbro at foretrække i tilfældet, hvor der ikke er nok kæbeknogle til, at det kan lade sig gøre at indsætte et implantat, samt hvis det ikke er muligt eller det er vanskeligt at udføre knogleopbygning.

tandbro-for-efter
tandbro-for-efter
Før og efter behandling med en bro

Hvorfor er en bro så dyr?

Det er vigtigt, at man er opmærksom på, at denne form for behandling involverer mange mennesker og delprocesser. Læs mere om dette i næste afsnit om hvordan en bro laves.

Hvordan laves en tandbro?

Tandbroer er konstrueret ved hjælp af værdifulde materialer og gennemgår en omfattende proces, der kræver tid og indsats fra både tandlægen og tandteknikerens team. I mange brotyper udgør guld den primære komponent.

Hos tandlægen (ca. 2 timer)

Før behandlingen påbegyndes, skal der foretages en røntgenundersøgelse af rodspidserne på de tænder, der skal fungere som bropiller. Formålet er at sikre, at der ikke er nogen infektion eller andre forhold, der kan forhindre gennemførelsen af behandlingen. Efterfølgende gives der en bedøvelse, så behandlingen kan udføres uden smerte for patienten.

Efter bedøvelsen er lagt, skal der tages et aftryk af tænderne, inden de bliver tilpasset ved beslibning for at opnå en form, der fremmer “intakte” tænder. Aftrykket tages ved hjælp af en metalbueformet ske, hvoraf aftryksmaterialet er placeret. Dette materiale er blødt og hærder hurtigt efter kort tid.

Nabotænderne (bropiller) slibes i omkredsen, og de slibes til i højden, så der forekommer en stubform i de ønskede dimensioner, hvilket vil fremme bedre holdbarhed af broen. Når bropillerne er blevet færdigslebet, så skal slibegrænsen frilægges, hvilket betyder, grænsen mellem de tilslebne tænder og tandkødet skal være synlig og skarp. På denne måde undgår tandteknikeren at være i tvivl om, hvor denne grænse går. Dette er udslagsgivende for, hvorvidt tandbroen som teknikeren har udarbejdet, vil passe præcist til patientens tandsæt. Ved høj præcision af broen opnår man, at denne i høj grad er modstandsdygtig overfor huller/caries og der ses generelt færre gener, efter at behandlingen er overstået. Måden hvorpå, at denne grænse frilægges gøres ved, at der lægges to tynde tråde ned i tandkødslommerne omkring bropillerne under tandkødsranden. Her vil den første tråd være tyndere end den anden.

Efter få minutter fjernes trådene, som forsigtigt har skubbet tandkødet til side fra tanden, hvilket tydeligt vil blotte slibegrænsen.

Efterfølgende injiceres der aftryksmateriale langs slibegrænsen, samt at der bliver placeret en ske fyldt med aftryksmateriale i munden i den pågældende kæbe. I løbet af 5 minutter vil aftryksmaterialet hærde, hvorefter det forsigtigt fjernes og vil blive kontrolleret for om kvaliteten er tilfredsstillende. Der tages ligeledes et aftryk af den modsatte kæbe, så tandteknikeren kan evaluere patientens bidfunktion og sikre, at tandbroen har korrekte dimensioner i forhold til patientens mund. Det er afgørende, at broen ikke er for høj eller for lav, hvilket kan påvirke patientens komfort og bidstabilitet.

Når aftrykkene er taget vil tandlægen fremstille en midlertidig tandbro, også kaldet et provisorium, som vil fungere som en midlertidig løsning imens den endelig bro bliver produceret hos tandteknikeren. Den midlertidige bro vil sikre, at tænderne ikke flytter sig i ventetiden. Det kan tage op til 14 dage før den endelige bro er færdig og klar hos tandlægen. Flydende plastik sprøjtes direkte ned i det første aftryk, som blev taget inden tænderne blev slebet. Plastikken vil hærde inden for omkring ét minut, hvorefter aftrykket kan fjernes og den midlertidige bro vil være hærdet. Broen vil blive tilpasset og pudset, samt blive cementeret fast med midlertidig cement. Dermed er den midlertidige bro let at fjerne igen når den endelige bro skal indsættes.

Patienten vil kunne opleve, at der i og omkring bropillerne kan opstå ømhed, hvilket vil aftage i løbet af få dage.

Aftrykket til den endelige tandbro vil blive sendt til teknikeren på laboratoriet, der vil producere selve broen.

Hos tandteknikeren (1-2 uger):

Tandlægens aftryk bruges til at lave gips-modeller. Efter at modellen med de præparerede tænder er støbt i gips vil slibegrænsen blive fritlagt. Dette gøres ved omhyggeligt at fjerne gipsen omkring broens kant med en fin kniv, så slibegrænsen bliver tydelig og præcis. Hvis der skal laves en metal/keramik-bro (MK-bro), vil der blive støbt et metalstel i en højædel guldlegering. Når guld-stellet er færdigt og har fået en omhyggelig polering, påbegynder en keramikkunstner processen med at påføre porcelæn, så det ligner naturlige tænder. Porcelænsbelægningen påføres i flere omgange og kræver præcision og omhu. Efter hver påføring brændes porcelænet. Denne proces gentages flere gange for at opnå det ønskede resultat. Det er et kompliceret og tidskrævende arbejde, der kræver dygtighed og ekspertise fra keramikkunstneren. Det er en proces, der kræver flere års erfaring, samt højteknologisk udstyr for at opnå et æstetisk ideelt resultat med præcision, idet der bliver lagt stor vægt på detaljerne. Hvis en bro skal se naturlig ud er det nødvendigt at sikre, at den har et levende, naturligt udseende. Alle er bekendt med det karakteristiske udseende af en kunstig tand eller bro, der ser død ud grundet manglende spil, hvortil der er ingen tvivl om, at den er kunstig. Førend broen er færdiglavet hos tandteknikeren skal broen forbi en specialist, der tilpasser de sidste detaljer på broen så den passer til patientens bid. Hertil sikres, at broen hverken er for høj eller for bred, men derimod passer præcist til det gældende tandsæt og nabotænderne. Endeligt skal broen blankbrændes i en keramikovn for at gøre den fin og glat inden den sendes til tandlægen.

Hos tandlægen (ca. 45 minutter):

Når tandlægen har modtaget broen skal den først prøves på patienten. Her vil tandlægen kontrollere om den passer i formen, i biddet, samt hvorvidt kanttilslutningen er som ønsket. Hvis tandlægen er tilfreds med resultatet, vil broen blive fæstnet med en speciel type af stærk cement. Efter broen er blevet cementeret, fjerner tandlægen eventuelt overskydende cement og foretager de sidste tilpasninger, så den opnår optimal funktionalitet. Når dette er gjort, kan broen anvendes på samme måde som patientens naturlige tænder, uden nogen begrænsninger.

tandbro-foer-efter
tandbro-foer-efter
6-ledet bro cementeret i underkæbefronten - udført af tandlæge Søren Sehested

Hvor lang tid holder en tandbro?

En bros holdbarhed afhænger af flere forskellige faktorer. Det kan eksempelvis være mundhygiejne, deriblandt brug af tandtråd, tænderskæren (bruxisme), bidkraft, hvilken type bro der er tale om, materialevalg, materialetykkelse, hvor broen er produceret etc.

Generelt har omkring 3 ud af 4 broer stadig funktionalitet i munden efter 15 år. Dog er der tilfælde, hvor broens levetid kan være kortere på grund af dårlige omstændigheder og flere af de ovenstående faktorer.

Vi tilbyder en minimumsgaranti på 2 år på al fast protetik, medmindre der er truffet der er aftalt andet med din tandlæge.

Forskellige typer af tandbroer

På tandklinikken udføres der forskellige typer af broer, herunder følgende:

  • MK-bro 

    Denne brotype består af en inderkappe, der er produceret af en højædel guldlegering, som er beklædt og brændt med porcelæn på ydersiden. Denne brotype har en lang levetid og har været anvendt i mange år. Det er muligt at opnå en præcis pasform og kanttilslutning, samt god æstetik med denne type bro. Dog vælges der i stigende grad fuldkeramiske procerakroner i frontområdet (fra hjørnetand til hjørnetand), især når det drejer sig om at erstatte en enkelt tand, da dette giver et mere æstetisk resultat.

  • Fuldkeramisk bro 

    Ligesom MK-broer har denne kronetype også en inderkappe. Dog er forskellen, at hætten ikke er lavet af metal som i MK-broen, men er derimod produceret af det holdbare og ekstremt stærke keramiske materiale zirconia. En unik fordel ved denne type bro er, at inderkappen er hvid i farven, hvilket betyder, at der ikke er noget sort eller mørkt materiale, der kan skinne igennem under porcelænet og dermed give et “dødt” udseende. Procera-bro, også kaldet fuldkeramiske broer, har et mere autentisk og æstetisk udseende, som er den type bro langt de fleste foretrækker i Danmark, dog er det en nyere type bro, hvorfor det ikke er alle tandlæger, der laver disse endnu. Man bruger endnu kun denne type af broer, når kun én enkelt tand skal erstattes.

  • Guldbro (finér-bro) 

    Guldbroen har været anvendt i tandlægefaget i mange år og er den ældste form for bro. Kendetegnet ved denne type bro er, at den er “blød” og behagelig at bide på. Den har ligeledes en god kanttilslutning og kræver minimal tilslibning af nabotænderne, grundet det stærke materiale. Materialet gør, at det kun kræver lidt plads omkring tanden, helt ned til 0,5 mm. En ulempe ved guldbroen, som gør at mange fravælger denne type af bro, er at den hverken er hvid eller tandfarvet og dermed skiller sig ud fra det øvrige tandsæt.

Billige broer og kroner/ Billige MK-broer og MK-kroner

Efterspørgslen efter billigere priser på kroner og broer stiger blandt patienter, hvilket fører til, at mange tandlæger søger efter mulige løsninger for at reducere produktionsomkostningerne for dermed at kunne tilbyde billigere priser til deres patienter.

Det er vigtigt, at patienter og forbrugere er opmærksomme på, at når prisen på en MK-krone eller MK-bro er markant lavere end normalt, er det ikke det samme produkt af samme høje kvalitet, der bliver leveret. Det er vigtigt at være kritisk og forstå, at der kan være kompromisser i forhold til materialer, holdbarhed eller æstetik, når man vælger en billigere løsning. Dog er der mange tandlæger, der desværre glemmer at oplyse deres patienter om dette. Årsagen til, at tandlæger kan tilbyde meget billige kroner og broer, skyldes det enten fordi de ikke indeholder højædle metaller, såsom guld, som kroner og broer produceret i Danmark gør. De produceres dermed på det, der betegnes som lavædle metaller, eller fordi kronerne og broerne importeres fra lande som Kina eller Bulgarien.

Flere og flere tandlæger i Danmark vælger at outsource fremstillingen af deres kroner og broer ved at sende aftryk og teknik til dentallaboratorier i lande som Østeuropa eller Fjernøsten, grundet billigere arbejdskraft. Desværre opfylder det arbejde, der modtages fra disse udenlandske dentallaboratorier, ikke altid de høje standarder, som de dygtige tandteknikere i Skandinavien kan levere. Der er ofte en kommunikationsbarriere, da mange af de udenlandske teknikere ikke kan tilstrækkelig godt engelsk. Derudover er der længere leveringstid på kronerne og broerne, som et resultat af de store afstande, hvilket i sidste ende blot trækker processen ud. Ligeledes gælder der for de kosmetiske resultater, der generelt ligger under standarden sat af de bedste skandinaviske tandteknikere, som vi samarbejder med på vores klinik. Disse lande har ikke samme tradition og fokus på perfekt æstetik og kosmetik, som vi har her i Danmark.

Hos Tandlægerne på Frederiksberg har vi etableret et samarbejde med ét af de bedste udenlandske laboratorier. Dette samarbejde giver de patienter, som ønsker det, en mulighed for at spare penge, når de får behandlinger med billige kroner og broer i København. Efter længere tids søgen, og afprøvelse af adskillige tandteknikkere, fandt vi den tandteknikker vi har i dag, som vi mener kan levere kroner og broer af den kvalitet, vi kræver, og som vi kan stå inde for.

Hvis vores patienter har økonomisk råderum til det, anbefales det dog at gøre brug af vores danske tandtekniker, der tilbyder et eminent arbejde, i form af gode produkter med flotte kosmetiske resultater.

Læs hvad vores patienter synes om os

Tandlægerne På Frederiksberg