Spring til indholdet
Vores telefon har åbent mandag til torsdag kl. 07:15-16:30, fredag 7:15-14:30 og lørdag 07:45-14:00.

Tandpine i København Bliv fri for smerten med en akut tid

Lider du af tandpine? Bliv smertefri i dag. Kontakt os og få en tid hurtigst muligt! Vi har lørdagsåbent og tilbyder akutte tider.

Vi er lukket. Vi åbner senere i dag kl. 08:00

Se alle åbningstider

Kontakt os på +4538879919

Bestil tid

Årsager til tandpine

Her beskrives de hyppigste årsager til en række smertetilstande. Som et generelt råd bør man straks rette kontakt til tandlægen og forsøge at smertedække sig selv. Det bliver aldrig bedre af at vente, når det gælder tandpine.

Smerte ved indtagelse af koldt eller varmt:

Denne smertetype ses ofte, når et cariesangreb eller et hul i tanden er blevet tilstrækkelig dybt til, at det er tæt på tandnerven. Smerten er ofte af jagende karaktér og kan både være konstant, men kan også komme og gå.

Hvis der for nyligt er blevet lavet en fyldning i tanden, kan nerven være blevet irriteret af selve udboringen. Ofte går denne type smerte i sig selv efter en periode.

Ved blottede tandhalse ses ofte smerter for varmt og koldt i form af isninger. Smerterne her er ofte hurtigt forbigående.

Hvis der er knækket et stykke af tanden, så tandbenet (dentinen) eller nerven er blottet, ses der ofte en reaktion ved indtagelse af varme eller kolde fødeemner.

Smerte for varmt og koldt kan ligeledes ses ved revnedannelse i tanden, som opstår som følge af overbelastning. En sådan revne kaldes en infraktion. Disse infraktioner kan både være synlige såvel som usynlige for det blotte øje.

Hævelse og ømhed i eller omkring tandkød (eventuelt med pusflåd)

Betændelse omkring en visdomstand, der ikke er helt frembrudt.

Hvis en visdomstand ikke er helt frembrudt, er den ofte delvist- eller næsten helt dækket af tandkød. Under denne slimhindelap kan bakterier ligge uforstyrret hen og forårsage infektion. Infektionen kommer ofte til udtryk ved, at tandkødet hæver op samt, at der opstår smerter, der ofte stråler ud til andre dele af kæben og ansigtet. Dette er ofte ledsaget af dårlig ånde.

Denne type af smerter kan være forårsaget af betændelse omkring en tands rodspids grundet enten cariesangeb, slag etc. Tandens nerve er her død, og opløsningen af nervens indhold har forårsaget infektion ud for tandens rodspids. Denne infektion kan brede sig, så der opstår en hævelse i tandkødet, ud for den aktuelle tand. Dette kaldes en tandbyld. En tandbyld kan være meget smertefuldt. Tanden er her ofte øm, når der bankes på den, og ofte ledsaget af smerter ved tygning. Tanden kan til tider føles for høj. En sådan tand skal rodbehandles. Der kan også være skabt naturligt afløb for tandbylden i form af en lille åbning, hvor pudset kan løbe ud. Dette kaldes en fistel. Ved fisteldannelse ses ofte en mindskning af smerterne.

Dybe bakteriefyldte tandkødslommer kan give ophav til en tandbyld og dermed medføre hævelse og en bule i tandkødet. Dette hænder i sjældne tilfælde kort tid efter en paradentosebehandling.

Funktionssmerter (smerter ved tygning):

Funktionssmerter kan blandt andet skyldes betændelse omkring en tands rodspids, som kan være forårsaget af enten et dybt cariesangeb, slag til tanden etc. Tandens nerve er død, og opløsningen af det døde nervevæv forårsager infektion ud for tandens rodspids. Tanden er her ofte øm, når der bankes på den og ofte ledsaget af smerter ved tygning. Tanden kan til tider føles for høj. En sådan tand skal rodbehandles.

Smerte ved tygning kan ligeledes ses, når en revnedannelse opstår i tanden som følge af en overbelastning. Sådan en revne kaldes infraktion og kan ikke nødvendigvis ses med det blotte øje. Når en sådan tand belastes ved tygning af hårde fødeemner, vrides der i revnen, så tandens nerve provokeres – og dette giver den jagende smerte. Patienter, der lider af dette, tygger oftest i den modsatte side.

Funktionssmerter kan også opstå, når en tand er flækket, og et løst fragment af tand sidder i tandkødet. Når dette belastes ved tygning, vil tand og tandkød give udslag i form af smerte.

Et cariesangreb kan også give ophav til smerter ved tygning. Her skyldes det ofte, at der presses føde ned i hullet, hvorved tandens nerve vil reagere med smerte.

Hvis en visdomstand i overkæben tygger ned på tandkødet i underkæben, kan tandkødet her hæve op og fremprovokere smerter, når der på ny tygges på dette område.

Funktionssmerter kan også opstå, hvis der er en aktiv infektionstilstand (betændelse) omkring tanden. Dette kan enten skyldes paradentose eller, at man eksempelvis har bidt en popcorn-skal ned i tandkødet, hvorefter der vil opstå infektion.

Hvis en ny krone, bro eller tandfyldning ikke er blevet tilpasset godt nok til patientens bid, og denne er for høj, kan der opstå voldsom ømhed og smerte i hele regionen. Denne smerte kan opstå, selv efter kun kort tid, og der kan ofte slet ikke tygges i denne side af munden. Smerterne kan sprede sig, og det kan være svært at definere præcist, hvilken tand smerten stammer fra.

En tand kan være blevet forstuvet efter at have bidt i noget hårdt. Herefter vil tanden være øm, og der fremprovokeres smerter ved funktion (tygning). En tand kan også forstuves ved et fald/slag eller, hvis man ved uheld kommer til at tygge på en sten i rugbrød eller et hagl.

Har du brug for en akut tandlæge på Frederiksberg?

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal booke en akut tandlægetid?
Du kan læse mere om, hvornår det er nødvendigt at bestille en akut tandlægetid her. Du kan også bestille en tid direkte i linket nedenfor.

Bestil en akut tid her

Læs hvad vores patienter synes om os

Tandlægerne På Frederiksberg